Travel. Run. Eat. Drink beer. Repeat.

Follow Me

Краківські музеї



By   Lana Svitankova      18:47      Мітки: , ,  
Краків сам — суцільний музей. Старим Містом можна гуляти годинами, фотографувати кожну будівлю в фас, в профіль, в повний зріст чи окремі вікна, балюстради, барельєфи, фрески тощо. Але й музеїв у місті доста, різних, великих, маленьких, усіляких.
На туристських мапах позначено майже всі з них, але далеко не всі є учасниками програми Krakow-card, тому вибір відвідуваних закладів теж впливає на доцільність її придбання. Окрім того, варто заздалегідь спланувати, коли в який саме музей ви підете, оскільки раз на тиждень вхід вільний (але в різних музеях цей фрі-дей у різні дні тижня). Обережно, далі за 20 фото, хто не сховався, я не винувата. На більшості експозицій фотографувати повністю чи частково заборонено, тому фото переважно “ззовні”.

  Не буду оригінальною і в першу чергу згадаю Вавель, чи Zamek Królewski na Wawelu. Його відвідати треба обов”язково, це величезний замок-музей з багатьма експозиціями. Вартість квитків різниться залежно від того, що ви хочете подивитись, з цінами можна ознайомитись на сайті. Але зауважте, що вхід до Королівських покоїв, Скарбниці, Зброярні обмежений, і щодня туди пускають лише певну кількість відвідувачів — кількість доступних квитків зазначено на електронному табло поруч із касою, тому краще туди сходити зрання (наприклад, ми купили квитки об 11, а вільна група була вже о 13:30). День вільного входу — понеділок у літній період, субота — в зимовий. Особисто вражень море, хоча я й байдужа до зброї, експонати в зброярні викликали неабиякий захват, до королівських покоїв пускають лише з гідом групами до 10 чоловік — зручно, все чути, все видно, гід чудово розмовляє англійською (до речі, мови доступні лише польська і англійська), від нього ми й дізналися, що всі опалювальні печі в замку — українські :)
Любителі підземель повинні спуститися “Ямою смока” - дракон то взагалі Вавельска легенда. На вході до Cathedral висить величезна кістка доісторичної риби (колись дуже давно на місці Кракова було море). Авжеж, за часів середньовіччя про динозаврів ніхто не чув, тому ця кістка була визнана драконовою, і поруч із Вавелем стоїть його скульптура й продається безліч сувенірних драконів, від м'яких іграшок до дерев'яних статуеток. Раніше цей Смок щоп'ять хвилин видихав вогонь, а тепер робить це значно рідше.
Варто також піднятися на башту до Сігізмундового дзвону, звідти гарний краєвид та й сам дзвін вражає.
Шанувальникам Гаррі Поттера гріх оминути увагою Колегіум Маіус Яґелонського університету, який практично започаткувала і врятувала своїм коштом Королева Ядвіґа. Внутрішній дворик ну просто зійшов зі сторінок книжки. У стінах цього університету навчалось багато видатних осіб, серед них — Копернік. У музеї збережено інструменти, приладдя, книги та інші реліквії середньовіччя, як от недоїдена Королем шоколадка :) Час роботи музею дуже варіюється, тому варто зазирнути на сайт і точно визначитись з відвідинами. Квитки на основну постійнодіючу експозицію коштують 12 і 6 злотих, по вівторках з 15 до 18 в літній період вхід вільний.
Краківський Археологічний музей вражає в першу чергу своєю сучасністю й, як би це правильно сказати, едукаційністю, чи що. Єгипетська й перуанська експозиції прекрасні, окремою частиною музею йде історія людства від най-найдавніших часів — приладдя, одежа, будівлі — все ретельно організоване, купа моніторів, на яких зображено інтерактивні тривимірні моделі по створенню зброї, прикрас, тощо. Ми застали в музеї кілька екскурсійних груп школярів — от якби мене водили в такий краєзнавчий музей, уроки були б значно цікавішими. У окремій невеличкій залі виставлено збручанського Світовида. Квитки: 7 і 5 злотих, по неділях вхід на постійнодіючі експозиції вільний.
На жаль, на момент нашого візиту був зачинений музей Чарториських, кажуть, там теж дуже й дуже цікаво. Ну, і не могли ми оминути Мангу — Центр японського мистецтва і технологій Ультрасучасний дизайн будівлі вже викликає подив, усередині — центр культури (мовні курси, курси ікебани, тощо), крамничка з різним японським стафом типу чаю, книжок і манґи (наскільки ж їх там більше, ніж у нас), мультимедійний зал і величезне приміщення, де час від часу змінюються експозиції. Ми потрапили на перший день виставки Ichigo Ichie (“Така, що трапляється раз у житті”), присвяченої чайній церемонії: спеціальний посуд, одяг, приладдя, гравюри, зразки каліграфії, вірші, тощо. Як то кажуть, тим, хто в темі, буде дуже цікаво. До того ж, нині Центр відзначає 15-ту річницю свого існування й на весь рік заплановано купу цікавих заходів. Квитки на експозицію 15 і 10 злотих, по вівторках вхід вільний.

About Lana Svitankova

Beer princess in disguise, Certified Cicerone®, BJCP Judge, Apprentice Beercierge, aiming for next levels. Member of Pink Boots Society. Beer runner, yeast smuggler, bottle herder and talking head for Varvar Brew

Немає коментарів :

Дописати коментар

На платформі Blogger.