неділю, 26 грудня 2021 р.

EatDrinkListen - з новим роком, рецептори

Як продовження невеличкого дослідження про вплив музики на наше сприйняття смаку (читати отут), ось вам ідея до новорічного (або просто святкового) меню з варіантами поєднання не лише пива та їжі, а й музики. Якщо це видається вам надто нереалістичною ідеєю, музику можна відкинути, але пам'ятайте, беззаперечний факт: якщо пити пиво під улюблених виконавців, воно краще смакуватиме. Усе згадане пиво можна знайти в Україні завдяки старанням супермаркетів, спеціалізованих крамниць і пивоварень.

Під час складання святкових меню найбільше я люблю рецепти, які або збираються миттєво, або можна максимально підготувати страву заздалегідь, і не стирчати весь день на кухні. Тому ось вам ідея до закуски, основної страви і десерта.
_____________________________________

Їжа:  Сирні "ескімо" на паличках або конвертики з індичкою і камамбером
Пиво: 3 Fonteinen "Oude Geuze Armand & Gaston" (Goodwine), Boon "Black Label" (Сільпо)
Музика: Boredoms - Seadrum  
_____________________________________

Їжа: запечена брюсельська капуста, кульки з горгонзолою у кунжуті / порційні пироги зі стілтоном
Пиво: Underwood "Blue Dream" (https://underwood.beer), Pure Magic (Varvar)
Музика: Dua Lipa - Love Again (щоб охмеленочка була солодша)
Mammal Hands - Riddle (щоб додати гіркоти)
_____________________________________

Їжа: панакота з полуничним кюлі (для барлівайна в американському стилі) / джемом з гіркого апельсину або грейпфрута (для барлівайна в британському стилі), чи крема каталана
Пиво:  Sierra Nevada Brewing Co. "Bigfoot" (BeerFreak), Varvar Brew "ВА Solidol" (Varvar), De Molen "Bommen & Granaten" (Goodwine)
Музика: Takenobu - God Rest Ye Merry Gentleman (для підкреслення гіркоти, якщо солодко)
The Verve - Bitter Sweet Symphony (для підкреслення солодкості, якщо гірко)


Закуски можуть не обмежуватися гарячими, туди ж можуть увірватися сири, горішки, всяка шаркутерія, але і "сир на паличці" і конвертики можна заздадегідь зібрати і тримати в холодильнику, діставши перед самим запіканням. Ось тут ескімо (я раджу брати листкове тісто, камамбер чи брі, журавинове варення) для тих, хто м'яса не їси, або зробити трикутні "конвертики" з листкового тіста, в яке загорнути заздалегідь обсмажене стегно індички, разом з тим самим брі, журавлиновим (або будь-яким червоноягідним) варенням, перцем і чебрецем. Трикутнички будуть заважкі для палички, попереджаю, не повторюйте моїх помилок :)

Запікати брюсельську капусту 20 хвилин при 220С у формі змащені сумішшю олії, лимонного соку, гірчиці, солі і перцю розрізані навпіл і перевернуті зрізом донизу (так не посохнуть) "капустинки" до гарної скоринки. Кульки можна робити з будь-якого м'яса, насправді, запекти разом з закусками, сховати у термо-пасочку і докинути до капусти на останні 5 хвилин. Порційні пироги і панакота - отут. Грейпфрутовий джем туто, здається, джем з гіркого апельсину є у Сільпо. Крема каталана осьо. Десерти, приготовані за день до, просто витягаються з холодильника.

Прекрасний варіант почати свято - замість шампанського взяти щось таке ж ігристе і радісне, як шампанське, вишукане, але багатошарове. Гьоз з елементами кислинки, фруктовості, легкого фанку чудово пасуватиме до сиру, і оскільки пляшка зазвичай велика, її чудово вистачить на очищення смакових рецепторів у серії легких закусок. Композиції теж вистачить надовго. 

Запечена (roasted то радше навіть почасти грильована) брюсельська капуста насправді прекрасний гарнір і ідеально підійде до охмеленого пива, так само, як і сир з блакитною пліснявою, який рекомендовано до обох варіантів. Будь-який свіжий хейз з елементами фруктової солодкості і гіркоти підійде, тому рекомендовані локальні варіанти (ну і підтримуй локальний крафт!).

Хороший барлівайн сам по собі десерт, але нічого не заважає його доповнити. Молочна і ніжна панакота з фруктовим акцентом, доречним стилю, прекрасно компенсуватиме потужність мійцного пива, так само як крема каталана буде перегукуватися солодкими і каоамельними нотами. 

Можете додавати свої страви, своє пиво і свою музику, нагадаю, що для підкреселння гіркоти рекомендують нижчу тональність, для солодкості - вищу, для кислого підходять мелодії з бадьорим темпом і дисгармонією, для охмеленого - композиції з гармоніями і металевими інструментами на кшталт труби чи тромбону, чи з файними басами. Насправді це просто чергова забава, яку можна як підтримати, так і відкинути і просто смакувати їжею і пивом. Вам обирати.

Гарного всім нового року, хай буде добрішим до всіх нас. Всіх обійняла і випила за ваше здоровля.

Немає коментарів:

Дописати коментар