четвер, 23 грудня 2021 р.

Пивний книжковий дайжест 2021

 Думаю, це стане хорошою традицією, оглядати цьогорічні надбання, щоправда, це не означає, що всі книжки супернові, деякі доходять до мене з букінистики і вживаними, і це теж прекрасно. 


Як якісний хом'як звісно, я прочитала не все, зате цього року я читала щось окрім пивних книжок, і мушу сказати, це чудове нове відчуття 😆
Почнемо знизу вгору

"Rodenbach 200 years: History poured in a bottle, history written in a bottle" - свіжа, солідна цеглина, присвячена двохсотрічному ювілею пивоварні, вийшла цього року. Виглядає дуже красиво, якісний друк, багато ілюстрацій, фото, навіть сторінки-комікси. Але читати досить важко через дивний формат викладання історії - ніколи не можеш зрозуміти, від чиєї особи йде розповідь, історичні факти про пивоварню перемежовуються рецептами (практичність застосування яких наближається до нуля, бо там вони приблизно всі хайдайнінг формату), посиланнями на заклади, де подають Роденбах і приблизно 100 сторінками історичної довідки про сім’ю, що не має приблизно ніякого стосунку до пива. При тому, є цікаві речі, як от вертикальні дегустації і порівняння, схеми-макети росту пивоварні, рідкісні архівні фото, тощо. Для фанатів пивоварні точно мастхев, для решти - не впевнена. Вочевидь, дуже поспішали видати англійську версію (за що їм подяка), але через цей поспіх деякі абзаци лишилися без перекладу. Хотіла підписати книжку на лекції Руді, яка мала статися на фестивалі Oud Bruin 2021, але його перенесли на наступний рік.

“Bier. Macht. München. 500 Jahre Reinheitsgebot in Bayern”, Ursula Eymold - велике історичне видання до ювілею Райнгайтсґеботу нашого, тобто баварського (2016 року). Лише тільки погортала, не встигла почати, але це виглядає як красиве архівне видання з купою історичних постерів, фото, газетних скріншотів. Збираюся з духом.

“Grit & Grain: The Story of Bourbon County Stout”, Michael Kiser, Mike Smith - це фізичний формат історії, яку можна подивитися у 40-хвилинному відео на ютубі, про один з найвизначніших сортів пива сучасності https://youtu.be/wUQo7zEr7d4. Хотіла цю книжку давно, нарешті добралися руки. Це так зване “видання для кавового столика” - тримати, щоб розважати гостей і показувать красівоє. Обкладинка з використанням перероблених бочок, чорнила для ілюстрацій з додаванням стауту - оце усе, красиве і подарункове. Таким виданням просто приємно володіти, не кажучи вже про те, що історія теж викладена цікаво і красиво. Про такі книжки кажуть - ошатна.

“Historical Brewing Techniques: The Lost Art of Farmhouse Brewing”, Lars Marius Garshol - цікавезне занурення-дослідження у фермерське - направду фермерське, в селі і в доісторичних умовах у порівнянні з сучасністю - пивоваріння. Дуже цікаво також про розвиток селекції ячменю, про різні підходи до виготовлення солоду в тих же сільських умовах, і звісно, багато про квайк і традиції. Якщо ви любите історичні подробиці, а не крафтові гиганьки - вам сюди.

“Craft Beer, Rebranded”, CODO - це вже друга книжка, яку випускає це маркетингове агентство, і вона так само про очевидні речі, про які дуже часто забувають під час створення бренду. Не знаю, чи є ще книжки про це по суті (а не про самовихваляння, ви знаєте, про кого я) і про позиціонування крафтових пивоварень, це має бути абетка для кожного, хто замислюється над заснуванням пивоварні. Апдейтнута версія, ще й з зошитом для “практичних домашніх” завдань.

“Beer Safari: A journey through the craft breweries of South Africa”, Lucy Corne - мені пощастило знайти цю книжку під час двотижневої подорожі до Південної Африки, і Люсі навіть підписала мені її. Дуже цікавий концепт насправді, що пасує контексту країни: коротка довідка про крафт, пиво і огляд близько ста пивоварень з історією кожної, ідеями і кількома словами про пиво. На кожній сторінці пивоварні є місце для дати, коли пивоварню було впольовано (відвідано), і автографа пивовара. Справжнє пивне сафарі. Вийшла друком ця книжка у 2016 році, наразі приблизно половини пивоварень уже не існує. Все тече, все міняється. Я навіть встигла вполювати одного пивовара.

“St.Bernardus” - теж цьогорічний ювілейний випуск до 75-річчя пивоварні. Я була скептично налаштована попервах, але якщо вже добралася до пивоварні і крамниці, то не змогла пройти повз, і дуже добре! Книжка і справді чудова, багато подробиць, трохи сарказму, багато гумору і смішних ситуацій з історії, і половина книжки - рецепти коктейлів і страв з пивом. Деякі навіть можна повторити. Але навіть історична частина для мене виправдала купівлю.

“The Family Brewers of Britain: A Celebration of British Brewing”, Roger Protz - ще не читала, але точно пам’ятаю, що купила, бо всі оглядачі хвалили за рідкісне висвітлення ролі жінок у сімейному пивоварінні.

“Modern British Beer”, Matthew Curtis - точно одна з, якщо не найбільш, улюблених книжок року. Мет пише настільки красиво - цей словниковий запас і красномовність будять в мені страшні комплекси, але як же можна писати про пиво. І не лише про його смак, а про історію. До того ж, окрім історій про найвизначніше пиво найвизначніших пивоварень (звісно, на його думку), Мет дає визначення сучасному британському пиву і вводить поняття “широкого спектру радості”, згідно якого будь-яким пивом можна насолоджуватися, залежно від обставин, контексту, компанії і ніколи не треба снобити. Дуже рекомендую, особливо любителям британського пива, які впізнаватимуть пивоварні і, можливо, навіть сорти. Свіжа, цьогорічна, максимально актуальна.

“The Beer Bible Paperback”, Jeff Alworth - ще не читала, свіжа оновлена цьогорічна версія, в очікуванні. Це книжка частина мого гонорару (так, за писання платять гонорари, але якщо неможливо отримати грошима, книжками теж дуже гут).

“Vienna Lager”, Andreas Krennmair - люблю моностилеві книжки, особливо про стилі, про які мало що відомо. Дуже толкова книжечка про стиль, з рецептами, міфоборництвом (ви думаєте, що віденський лагер спасли в Мексиці, бо туди його завезли іммігранти? вйо читати книжку), що особливо тішить, що Андреас - домашній пивовар, якому просто стало образливо за стиль, про який на батьківщині мало що знають, і він ударився в архіви, виділив час і видав це самодруком. Аплодисменти і мойо увоженіє, не піратьте книжку, знаю, вона є в такому форматі, підтримайте краще.

“Brew: The Foolproof Guide to Making World-Class Beer at Home”, James Morton - цю книжку я купила у спробі знайти щось годне для проекту перекладу саме для домашніх пивоварів. Джеймс Мортон пекар, переможець скількохось шоу, а ще поварює вдома пиво. Після 3 книжок про хліб, вийшла ось ця (a потім ще дві). Насправді ж він лікар з Глазго. Мені імпонує його легке почуття гумору, відсутність зарозумілості і те, що він варить по факту у кастрюлі, з сіткою для витягування дробини, з важелем на драбині. Але не в кожній українській квартирі можна організувати таку конструкцію, ось у чому річ. Проте книжка сучасна, дає непогану базу, навіть є незначний траблшутінг, рецепти, красиві картинки, і, алілуйя, нормальні виміри в грамах, а не американських унціях.

"Homebrew Beyond the Basics: All-Grain Brewing and Other Next Steps", Mike Karnowski - теж з сузір’я пошуку оптимальної книжки для перекладу, подобається, що вона одразу починається з солоду, а не концентратів, є навіть трохи про техніки охмелення, про догляд за дріжджами, але чогось все одно не вистачає.

“Homebrewer's Problem Solver: 100 Common Problems Explored and Explained”, Erik Lars Myers - з тої ж опери, тільки привезла, ще не читала.

“Dark and light: The story of the Guinness family”, Derek Wilson - випадково побачила у лондонській крамниці вживаних книжок дорогою в аеропорт і не лишила нудьгувати на поличці. Лише почала читати, і щось мені не щастить з Гіннесом, якось не радує.

“Celis Beer: Born in Belgium, Brewed in Texas”, Jeremy Banas - свіженьке видання з опери книжок про моностилі, але в унікальному контексті - більше про те, як П’єр Селіс врятував бельгійський віт від зникнення. Багато цікавих інсайтів про процес (наприклад, про те, що попервах пиво не виходило, бо П’єр не знав, що треба додавати дріжджі), і безліч подробиць про пивоварню, її розвиток, і переїзд “батька віта” до США.

“Kölsch-Kultur”, Detlef Rick, Janus Fröhlich - я ж уже казала про моностилеві книжки? А тут кельш, ще й написаний теологом і музикантом. Тільки почала.

“Trouble Brewing in the Loire”, Tommy Barnes - цьогорічний сіквел любленої книжки про втечу офісного планктона з Лондону і перетворення личинки дизайнера на метелика пивовара на тлі французької винної глибинки, з регулярними стражданнями, які він на себе самостійно накликає. Але продовження мене, скажу відверто, не так порадувало, як я чекала. Рівень гумору кудись сповз, я так і не зрозуміла, навіщо були потрібні ці реінкарнації принцеси Діани у Барта. Так, це той самий “Том і Джері”, але якийсь уже печальний. Неочікуваний фінал теж трохи спантеличив. Не можу визначитися, сподобалося чи ні.

“An Opinionated Guide to London Pubs”, Matthew Curtis - зручний кишеньковий довідник куди сходити в Лондоні, з максимумом 50 слів про кожну локацію. І знаєте, це збіса важко, впихнутися в такий формат, щоб передати саму суть закладу. Фото і тексти чудові, паби всі, що встигли перевірити (4) дуже порадували.

“A Woman's Place Is in the Brewhouse: A Forgotten History of Alewives, Brewsters, Witches, and CEOs”, Tara Nurin - забула забрати з приліжкового столика, але ця книжка теж є. Максимально свіжа з друку. З одного боку, це прекрасний маніфест про відвойовування жінками трошечки місця під прожектором пивної слави. Але з іншого, це такий войовничий маніфест, що мені інколи навіть соромно за деякі формулювання. Я лише за витягування з темних закапелків на світло фактів, які були приховані там через неуважність і упередженість, але б воліла, щоб це було нейтрально, і без підґрунтя для коментарів “знов у когось істерика”. Тим не менш, добре, що такі книжки з’являються.


Що ви читали цього року цікавого про пиво? На що чекаєте наступного? Я ще хочу добратися до цьогорічних "The Brewery in the Bohemian Forest" і "Hawai'i Beer: A History of Brewing in Paradise", а наступного виходять "The Botany of Beer: An Illustrated Guide to More Than 500 Plants Used in Brewing" неймовірно красивий ілюстрований довідник і "The Anchor Brewing Story: America's First Craft Brewery & San Francisco's Original Anchor Steam Beer".

Немає коментарів:

Дописати коментар