четвер, 2 січня 2014 р.

Новорічне меню

Новорічне меню цього року було складене з урахуванням двох особливостей: на двох (тобто, не надто широке) і з мінімумом рухів перед подачею (бо був шанс припертися додому в 9й вечора з роботи)
Підготовка:
За 3 дні: вибір рецептів (інтернети, ідеї друзів, тощо). Меню: салат з качиним філе і карамелізованими горіхами, брускети з севіче, порційні пироги з яловичиною і стілтоном, скибочки картоплі по-селянськи на гарнір, панакота на десерт.
За 2 дні: приготувати десерт, горіхи, начинку пирогів (начинку можна і за день до)
За 1 день/півдня: замаринувати рибу на севіче Тобто, під час подачі лишається лише зібрати салат і брускети, і поставити у піч пироги і гарнір. І все. Чистого часу – півгодини. panna
Ну і рецепти 
Панакота 
500 мл молока 
500 мл вершків 20% 
15 г желатину 
80 г цукру 
стручок ванілі 
соус за бажання, варення, тощо 
Залити желатин 100 мл теплої води, розмішати. Молоко, вершки, цукор і вміст стручка ванілі змішати і довести до кипіння. Зняти з вогню, додати желатин, розмішати до розчинення желатину, розлити по порційних формах, дати вистигнути і поставити в холодильник. Подавати можна так, або з ягідним/шоколадним соусом-пюре до смаку. pannacota Салат з качиним філе і карамелізованими горіхами 
качине філе 
салат (моно чи суміш) 
карамелізовані горіхи 
сир типу пармезан чи грана падано 
заправка 
Для горіхів змішати у сотейнику 3 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки води, 15 грам вершкового масла, довести до кипіння, варити сироп приблизно 1 хвилину, всипати 100-150 г горіхів і дрібку солі. Постійно перемішуючи, обсмажити приблизно 3 хвилини, висипати горіхи на папір для випікання і порозтягувати виделками кожен горішок окремо. Дати вистигнути при кімнатній температурі, тримати в слоїчку в холодильнику. (Я поклала забагато масла тому моя карамель перетворилася на іриску, що трохи попсуло вигляд горіхів, але не смак) 

Качине філе помити, висушити паперовим рушником, змастити міцним алкоголем, сіллю і перцем, покласти у форму і тримати у печі при 210С 6-7 хвилин. Дістати, загорнути у фольгу і дати полежати 10 хвилин. Зняти шкірку і нарізати тоненькими шматочками (ми робили діагональні «пелюстки», як ріжуть багет) Поки філе печеться, порвати салат руками, приготувати заправку – ми робили гірчичну: олія, лимонний сік, перець, сіль, гірчиця. Викласти у миску салат, горішки, полити заправкою. Нагору викласти пелюстки качки і нарізати стружку з сиру. Подавати.
saltcaramelnuts
Брускети з севіче
червона риба (ми брали форель) 
авокадо 
кінза 
лимон 
помідори-чері 
 Філе ретельно очистити від шкіри/кісток/тощо, порізати однаковими маленькими кубиками. В мисці змішати сік лимона, сіль, перець, пів чайної ложки цукру, спеції за бажання (я додавала каджунську суміш). З кількох гілочок кінзи обібрати листочки, дрібно покришити і додати в маринад. Ретельно змішати філе з маринадом, щоб кожен шматочок був вкритий ним з усіх боків. Закрити миску і поставити у холодильник. Перед подачею нарізати кубиками авокадо, порізати на четвертинки помідори, змішати з філе, відкинути на друшляк, щоб стік зайвий маринад. Накраяти багет, підсушити його у духовці чи тостері, викласти севіче. Подавати. ceviche_1
ceviche
Порційні пироги з яловичиною і стілтоном 
400 г яловичини 
зубець часнику 
цибулина 
патичка селери 
морквина 
2 ст.л. борошна 
1 пляшка стауту 
200 г дрібних печериць г
ірчиця (у порошку чи в зернятах) 
лавровий листочок 
100 г стілтона 
листкове тісто 

Порізати м’ясо на кубики і обсмажити їх у оливковій олії 6-7 хвилин до брунатної скоринки. Перекласти на таріль, у тій же сковорідці обсмажити до м’якості цибулю, часник, селеру, морквину. Залити стаутом, довести до кипіння, додати борошно, ретельно розмішати, проварити кілька хвилин, повернути до сковорідки м’ясо. Додати лавровий лист, гірчицю. Зменшити вогонь і тушкувати близько години. Поки м’ясо тушкується, обсмажити порізані на четвертинки печериці у вершковому маслі до золотавості. У готове м’ясо додати гриби. На цьому етапі начинка готова, її можна перекладати у контейнер і зберігати до приготування пирогів. Якщо ви готуєте їх не одразу, не забудьте нагріти начинку перед остаточним збиранням пирогів. До начинки додати покришений стілтон. Викласти у порційні форми, накрити кришечками з лискового тіста, притиснути їх до форм, щоб добряче приклеїлися, надрізати кришечки у кількох місцях і запікати при 180С 40 хвилин. Дуже смачно, але дещо нефотогенічно, тому без фото доказів.

Немає коментарів:

Дописати коментар