субота, 20 жовтня 2018 р.

Японія 4.0. Пиво. Spring Valley Brewery.

Окреме простирадло про японське пиво в цілому я ще напишу, що можна сказати одразу - воно існує, має свої особливості, напрямки розвитку, але воно є, і досить давно, першим пивоварням, які віднесли б до крафту, уже стукнуло 20 років, якщо що.

Але цей допис про інший формат. Те, що називають крафті. Але на сьогодні це найкраще виконане крафті, за яке не соромно. За деякими пунктами язик не відсохне і крафтом назвати.

Почнемо з того, що Spring Valley Brewery - це повернення до витоків. Оригінальна Spring Valley Brewery була однією з перших пивоварень Японії, яку у 1869 заснував Вільям Копленд, норвезько-американський пивовар, що оселився у Країні Сонця, що Сходить. У 1907 році ця пивоварня стала першими виробничими потужностями Kirin Brewery Company, нині одного з найбільших японських виробників пива. І ось Уроборос ухопив себе за хвіст - наприкінці 2015 року Кірін відроджує Spring Valley, як окремий проект, орієнтований на іншого споживача. На той момент це було дві локації - одна у Токіо, інша в Йокогамі (на сьогодні їх уже три, разом з кіотським закладом, і всі вони - брюпаби).
Зізнаюся чесно - рівень втілення ідеї вражає. Відверто, про те, що це крафті Кіріна я дізналася випадково, тому що на сайті пивоварні про це згадок ніяких (логічно, але негарно), лише крамниця має слово "кірін" у лінку. А коли ви потрапляєте у заклад ви ніколи, гарантую вам, ніколи не подумаєте, що це побічний проект величезної пивної корпорації. 

Springvalley00

Двоповерховий ресторан-пивоварня з варочним порядком на першому поверсі виглядає фантастично. Нам не пощастило побачити його в максимально вигідному світлі через тридобовий дощ (яким в свою чергу ми завдячували тайфуну), але поєднання дерева і скла, разом з сталевими елементами надзвичайно стильне. Через те, що ми були по вуха мокрі, змерзлі і втомлені, особливо було не до фоточок, про що я шкодую, хоча роль балакучого (англійською!) персоналу теж в тому була не остання.

На вході одразу максимальне занурення - у скляному акваріумі все обладнання з одного боку (у танків є імена, мі-мі) і крамничка мерчу з іншого. Мерч та й брендінг, чого приховувати, топчиковий, і келихи тобі всіх форм, і пляшки (основна лінійка), і шмоточка, і мої улюблені піни, і записники, і відкривачки, і ще купа всякого любого серцю біргіка мотлоху, обирай, не хочу, при чому якість всього дуже пристойна.

Springvalley01
Springvalley02Далі око упирається у фантастику нашої реальності Beer to Go. От правда, чашки типу кавових з кришкою, в які можна набрати пива і пити собі з ним. Споживання алкоголю на вулиці не заборонено. Варіант не стільки для естетики, скільки для взяти з собою лімітовані сорти, які не заливають у пляшку.

Springvalley03 Springvalley04

За ще одним акваріумом окремий затишний закапелок-бібліотека з купою книжок і журналів на пивну тематику. Окремо потрібно відзначити візуалізацію всього. Японські журнали, довідники пивоварень (є BJCP японською!) дуже візуальні, швидше за все, бо нація з ухилом у візуальне, всюди "павутинки" ароматів, смаків, графіки, кольорові схеми, буклетів, інформаційних листків безліч, у SVB теж. Ви лише погляньте на подачу сетів - шість постійних сортів подаються з усією можливою інформацією, включно з іменем пивовара-розробника рецептів і місцем для нотаток. Сет фреш-хоп (три сорти пова з і свіжими шишками цьогорічного врожаю місцевого хмелю) теж з роздруківкою інформації, що за сорт, чому цей, історію і так далі. Екран з переліком кранів періодично перемикається на візуальний опис якогось пива. Кранів, до речі, 16, своя постійна лінійка, свої експерименти, і кілька гостьових кранів. Практично в усіх закладах крани розташовані у шахматному порядку (вочевидь, для економії місця) і вони забавні: коротки і товсті. Пиво зливається перед кожним (!) наливом. Кожним. Я спеціально стежила впродовж всіх 2 годин, які ми там провели. Щоправда, необхідності цього я не роумію, крім припустимого варіанту, що пиво дуже піниться (і воно таки пінилося), спускають піну, і далі йде пиво. Це, вочевидь, єдиний очевидний недолік, але при цьому, це мінус не відвідувачу, а пивоварні швидше.

Springvalley10
Springvalley07 Springvalley08 Springvalley09

На барній стійці стоїть величезний інфузор, за словами барменів, власна розробка, яка працює за принципом френч-преса навпаки - пиво подається в колбу знизу в скляну колбу з хмелем/фруктами, і має окремий кран для розливу. На жаль, коли ми були, там нічого не настоювали, можливо, це розраховано на вихідні з більшим проливом, ніж обід вівторка. 

Springvalley05

Персонал мега дружній, і можливо, ми попали на таку зміну, але майже всі говорили англійською, розказували про хміль, про пиво в цілому, давали поради, куди ще сходити. Цікавий момент, що з урахуванням буму малих пивоварень у Токіо й околицях, всі поради завжди зводяться до Hitachino, Baird, Swan - старих і відомих, ніхто не порадив якихось новачків ринку ніде, вочевидь, щоб не осоромитися перед іноземцями. Хміль, до речі, в Японії вирощують, але через нестачу різниці температур, він неароматний. Якщо ви не знали, то Токіо десь на рівні Сицилії насправді, і якщо вдень там влітку 32, до вночі 28, що не сприяє (але цю інформацію треба перевірити), хоча й направду з трьох сортів фреш-хоп виразний аромат (котиків) мав лише один зразок. 

З точки зору ресторану, знайти щось негативне дуже важко, пивне меню (з пейрінгами звісно), ранкове меню, ланчеві пропозиції, спеціальні меню, цінник досить гуманний, як на Токіо. Їжа смачна, приносять швидко. 

Ну, і пиво. Якщо основна лінійка не викличе якогось захвату у біргіків - 496 (Hoppy Lager), Jazzberry (fruit beer), on the cloud (Wit+Nelson Sauvin), Copeland (Hoppy Pilsner), Daydream (Pale + Yuzu + Sansho) і Afterdark (dark lager) - але все дуже рівне, допиляне, акуратне і precise, хіба крім Джазбері, яка трохи відгонить штучним. Експерименти, наприклад, Sudachi Ace Gose, колаб з Widmer Brothers на хвилиночку - фантастичний. Або ель з виноградом на шампанських дріжджах. Відверто кажучи, я очікувала значно гіршого. Окремо треба відзначити ненав'язливу пристуність персоналу і бажання допомогти, я краєм вуха чула, як комусь з іноземних гостів розказували про особливості японських складників (ті ж юзу, саншьо, судачі і т.д).

Кожну хвилину перебування у SVB, мене не полишала думка, що ось таким я сподівалася бачити Інсайдер. Ну, "не змогла, то не змогла".

Springvalley11
Отже, з 8ї ранку до 24:00, Tokyo, Shibuya, Daikanyamacho, 13−1, можна розрахуватися карткою, немає збору за столик, в ціну включено податок. Є Wi-Fi, персонал говорить англійською, є англійське меню. 

Немає коментарів:

Дописати коментар