Отак, неочікувано, спочатку про каву.
Приперті цацки - мімішний чаничок і пачка зерна, обсмаженого спеціально для нас.
Кави в Японії багато. Ну, воно не дивно, враховуючи Hario і оцеусе. Але що дуже дивно, що вся кава під фільтр значно темніша. Значно. Не скажу, що відверто палена, але темніша. Зерно з усіх регіонів, які лише можна уявити.
Чи то попит, чи мода, але у більшості закладів фільтр/дріп готують на спеціальних багатофільтрових підставках, які від закладу до закладу різняться, і безсумнівно виготовлені на замовлення. Флет вайт, схоже, для японців не існує, максимум капучино чи лате, решта - фільтр й еспресо.
Ось вам трошечки цих штук мобілочкою
Вартість фільтра коливається від 350 до 650 єн (за стандартний), в залежності від закладу, вартість кави (а пакетики в основному 100 і 200 грамові, дуже рідко 300) 1200-1600 за 200 г (всі ціни для розуміння треба ділити на 4).
Найдешевша кава і найцікавіша розвага заскочила нас дощового дня у Jupiter Coffee roasters у Токіо, неподалік імператорських садів. Там обрану каву нам посмажили навиніс.
Взагалі, де ми пили каву і нам було смачно:
Токіо - BEYOND Z COFFEE, JUPITERS COFFEE ROASTERS, COFFEE VALLEY, Sarutahiko Coffee Ebisu, YAZAWA COFFEE ROASTERS, Glitch Coffee та UNLIMITED COFFEE BAR (два найдорожчих)
Кіото: Latte-art junkies, Blue Bottle
Крім того, були помічені нові штуки. Сільвертон, колба з краном внизу працює за принципом запарюваної кави у чашці: кава насипається у конус з паперовим фільтром, заливається водою в певній кількості, певний час настоюється, потім кран відкривається і кава одномоментно зливається. Орігамі - фільтр/дріп з двох частин, бамбукового кільця і керамічного конусу, такі штуки ми бачили на одній з кількафільтрових систем на ринку Тсукіджі.
Коротше кажучи, в Японії навіть кави нудно попити не вдається :)
Немає коментарів:
Дописати коментар