Ми завжди у відпустках шукаємо, куди б податися на величках: до гарного озера, цікавого містечка, регіональної бровареньки. Якщо все це вдається поєднати — ще краще. Таким чином була надибана броварня Tyris http://www.cervezatyris.com недалеко (18 км) від центра Валенсії, де щосуботи приймають гостей, бо екскурсією це назвати язик не повертається. Отже, ми взяли велосипеди і поїхали. 60% дороги — велосипедні доріжки, а вздовж магістралі (автопіста) ми їхали по так званій “сервісній” дорозі, де машин теж практично не було, тому їхали з комфортом і безпечно.
понеділок, 12 травня 2014 р.
Валенсія 3.2. Екскурсія на міні-броварню Tyris
*погода кепська, корисним не займешся, в хаті все корисне перероблене, від новин знову волосся дибки, будемо відволікатися ностальгіями*
Ми завжди у відпустках шукаємо, куди б податися на величках: до гарного озера, цікавого містечка, регіональної бровареньки. Якщо все це вдається поєднати — ще краще. Таким чином була надибана броварня Tyris http://www.cervezatyris.com недалеко (18 км) від центра Валенсії, де щосуботи приймають гостей, бо екскурсією це назвати язик не повертається. Отже, ми взяли велосипеди і поїхали. 60% дороги — велосипедні доріжки, а вздовж магістралі (автопіста) ми їхали по так званій “сервісній” дорозі, де машин теж практично не було, тому їхали з комфортом і безпечно.
Знаходиться броварня у так званому polygon industrial - винесені за місто промислові склади, виробництва, і т.д. Дуже зручно, оренда дешевша, всі вздовж магістралей, і ось 5 хвилин і ти вже в Валенсії, а виробництво не засмічує місто. Цікавий підхід.
Про екскурсію ми вели попередні перемовини електронкою, тому спокійно приїхали під 11:00 і трошки ошаленіли від кількості людей — там їх було чоловік під 70 і всі на машинах. Після того, як я зазирнула і спитала, з ким можна поговорити про екскурсію англійською, десь з надр броварні висмикнули веселого балакучого товариша, який повідомив, що ми переписувалися з його колегою, але він поводить іспанську частину групи, а потім проведе нам окрему екскурсію англійською. Ми, якщо чесно, очікували просто дублювання частини розповіді в складі всієї групи і були шоковані такою кількістю уваги до своїх персон, намагалися відкараскатися від окремої програми, але наш гід був непохитний. Наші велички сховали у підсобному приміщенні, при цьому випавши в осад, що ми приїхали з самої Валенсії (та що там їхати, але, але). Нарешті, настає 11:00 і починається. Ролетна брама піднімається, гості заходять і вишиковуються у чергу за пивом.
Так-так, саме за пивом. Власне, спочатку відбувається весела посиденька під музику з безлімітним пивом і закусками (оливки, чіпси, арахіс, тапас з місцевим джемом). Кожному видається пластиковий стаканчик, на якому пишуть ім'я, щоб уникнути плутанини на довгих столах, і вперед. Тобто, скільки влізе. За півтори години влізає пристойно, тому на екскурсію народ пішов уже веселим. Насправді, це було так кумедно — наче вечірка на честь мого дня народження, люди веселяться, і нічого, що я їх не знаю (так, ми поїхали саме на день народження).
Наш товариш періодично підбігав до нас, питав, чи все добре, ми його ще попитали на предмет стилів, що вони варять незвичайного, що закінчилося фразою “зара покладу в холодильник”, і наша дегустація розширилася на ще один сорт пива, який на широкий загал не пропонувався. Після екскурсії група пішла таритися пивом у пляшках додому в холодильник, а ми пішли на свою міні-екскурсію. Tyris варить уже 5 років, і попервах було досить важко (криза, загальне вживання нудних лагерів), але потроху бізнес іде. Варять елі верхового бродіння, різні стилі, використовують різний солод (і веєрманс, і місцевий), різний хміль (і американський в тому числі), люди захоплені своєї справою і не збираються зупинятися. Все пиво переважно схоже на англійські елі, з натяком на фруктовість, але гарно охмілені, нефільтровані і непастеризовані, тобто живі-живі, і в спекотний день холодними дуже питкі.
Міні-броварня тут і справді міні, я ще ніколи не бачила таких маленьких бродильних чанів, у пляшки розливають на 6-пляшковій системі, етикетки клеять вручну, все схоже на амстердамський ДеПраель.
З фраз “моя броварня” стало ясно, що екскурсію нам проводив власник, а після питання, чи можна нам розжитися етикетками (бо пиво розливне, а етикетки ми збираємо), і відповідно, мало не рулону етикеток врученому нам, ми в цій думки лише укріпилися. Ми поспілкувалися ще трошки, з нас відмовилися брати гроші за екскурсію (по 9 євро з носа), і лишити їх не вдалося, бо ми були з карткою, а не готівкою, що стало ще одним ненав'язливим подарунком до дня народження.
Тому, якщо будете у Валенсії — не пошкодуйте півсуботи.
Ми завжди у відпустках шукаємо, куди б податися на величках: до гарного озера, цікавого містечка, регіональної бровареньки. Якщо все це вдається поєднати — ще краще. Таким чином була надибана броварня Tyris http://www.cervezatyris.com недалеко (18 км) від центра Валенсії, де щосуботи приймають гостей, бо екскурсією це назвати язик не повертається. Отже, ми взяли велосипеди і поїхали. 60% дороги — велосипедні доріжки, а вздовж магістралі (автопіста) ми їхали по так званій “сервісній” дорозі, де машин теж практично не було, тому їхали з комфортом і безпечно.
Немає коментарів:
Дописати коментар