четвер, 31 липня 2014 р.
Апельсиново-шавлієві скони на пиві
Мене завжди трохи бентежила назва цієї випічки – «скони». Дуже вже нагадує «сконати», і звідти ростуть всілякі неприємні конотації, але якщо 10 разів поспіль сказати будь-яке слово, хай хоч і «огірок», сенс губиться, лишається лише набір літер і безпосередні асоціації – смак, запах, доторк, тощо. А от з чим-чим, а зі смаком і запахом у цих коржиків все гаразд.
300 мл пива (німецький вайс чи бельгійській віт, або пшеничне від «КосмополитЪ», яке одночасно нагадує їх обох, а ще трошки вайсбок, або мені здалося)
2 апельсина
500 г борошна (плюс/мінус скільки візьме тісто, мені знадобилося більше) півпакетика розпушувача
1 ч.л. солі
150 г копченого сиру
1,5 ст.л. сушеної шавлії (або свіжої, якщо знайдете)
Облийте апельсини окропом, витріть рушником, зніміть цедру і покрайте її. Вичавіть сік. Змішайте сік і пиво (обережно, піни буде багато). У мисці змішайте борошно, розпушувач, сіль, натертий сир, шавлію і потроху вливаючи рідину, замішуйте тісто. Якщо воно надто вологе, додайте ще трохи борошна, але не перестарайтеся, тісто повинно бути м’яким і не надто пружним, головне не забити його борошном. Розкачайте тісто у пласт завтовшки в 1,5-2 см і виріжте печивка. Викладіть на деко, вистелене кухарським папером, і в піч на 25-30 хвилин при 180С до золотавості. Вони прекрасні гарячими. Але гарячими їхня апельсиновість трохи забиває дух, хоча, з медом дуже незле, а от теплі чи навіть повторно розігріті, розрізані навпіл, намащені ніжним паштетом (наприклад, Pork, duck & port з Сільпа) вони грають таку симфонію з тим самим вайсом, а ще краще вітом – не передати. Апельсин перегукується з апельсином у пиві, шавлія – з коріандром, груба структура коржика – з ніжною суфлейністю паштету. Це той випадок, коли заплющуєш очі і можеш сказати лише «Ммммм». Ідеальна пара. Просто і-де-аль-на.
Немає коментарів:
Дописати коментар