четвер, 12 січня 2012 р.

Зефір

zefir Насправді, домашній зефір - це нічого складного, лише кіло цукру і агар-агар під рукою. Навчила мене цьому Ірина, а "сподвіг" - Ра, бо я до зефіру байдужа. А після "Пташиного молока" я нічого не боюся :) Отже, вам знадобиться:
 250г яблучного пюре
 250г цукру
1 яєчний білок ваніль (есенція чи пакетик ванільного цукру)
Для сиропу
475г цукру
160г води
8г агар-агару (Ірина пише, що це 4 чайні ложки, але у мене це були дві з гіркою)

Спочатку запечіть яблука в печі чи мікрохвильовці (візьміть більше 250 г яблук, бо їх ще чистити, робити пюре, половина лишиться на посуді, а зайве пюре завжди можна з"їсти). Зробіть з м"якоті пюре блендером чи протріть через сито. Додайте цукор і ваніль і лишіть вистигати. Тоді ж замочіть агар у воді. Заздалегідь приготуйте місце для зефіру, з цієї порції у нас вийшло 4 стандартних дека з печі. Десь за годину починайте варити сироп - агарову воду нагрійте у сотейничку з тлустим дном, додайте весь цукор і виварюйте, поки сироп не буде тягнутися ниткою, або якщо у вас є кулінарний термометр - до 110С. Зніміть сироп з вогню, а поки він трохи вистигає, починайте збивати яблучне пюре з половиною білка, і головне - візьміть велику миску, маса збільшиться в рази . Коли маса побіліє і стане густою, додайте другу половину, добряче збийте і починайте (не вимикаючи міксера) доливати тоненькою цівкою доливати сироп. Маса одразу почне збільшуватися і міняти колір на перламутровий і лискучий, її стане більше рази в 3. Коли виллєте весь сироп, збивайте ще кілька хвилин, поки маса не набуде стабільності (триматиме форму). Одразу перекладайте масу у корнетик і вичавлюйте зефір. Краще мати 2 корнетики і робити це удвох, бо зефір застигає дуже швидко. Якщо не маєте кондитерських шприців, конвертів і т.д. - викладайте ложкою. Буде не так гарно, але не менш смачно. Коли викладете весь зефір, лишіть його при кімнатній температурі приблизно на добу, потім притрусіть згори цукровою пудрою - зефір триматиме форму, але буде липким. Спочатку притрусіть, а потім зклейте зефір попарно денцями. Смачного! ПС. наступного разу думаю ароматизувати зефір якоюсь есенцією додатково, а може і пофарбувати його якимось соком

Немає коментарів:

Дописати коментар