Поїдка на Майорку була одним з найяскравіших вражень останього часу, хоча, якщо відверто, вражень за останні півроку мені люба Світобудова насипала щедро.
Головною причиною візиту був іспанський конкурс CICA 2021, який останній 5 років проходив у Мадриді, а цього року за підтримки місцевої громади Кан-Пікафорта, його перенесли на Майорку. Але перед тим, як поринути у 5 днів гедонізму вперемішку з активною і напруженою місцями суддівською роботою, ми кілька днів провели у Пальмі, де зосереджена максимальна кількість майоркських пивоварень, яких на острові пристойно. Кажучи про пивоварні, це переважно формат брюпаба з періодичним розливом у пляшку, і в Пальмі ми навідали Altabirra, Cerveceria Lowther, ADALT BREWING, ще є Boscana (але, як сказали, там попри власне обладнання, ще не варять, а проливають дружню пивоварню), у Breaking brou ми не встигли, але потрапили у Sullerica в Сойєрі. Крім них на острові ще варять Sa CerVIseria Craft Beer & Organic Wine (Cala Ratjada), Beer Lovers (Alcudia) 4 Alqueries (Mancor de la Vall), Talaiòtika (Felanitx), Fábrica de Cervezas Juntos (Bunyola), Forastera (Alaró), Món (Sineu), Cervesa Ralf (Maria de la Salut), Brusca (Manacor), Toutatis (Cas Canar), і можливо, я ще когось пропустила, але, здається, це все. Між іншим, одночасно з конкурсом пройшов Перший фестиваль крафтових балеарських пивоварень, де взяли участь 10 пивоварень, одна з низ - з Ібіци, на жаль з Менорки ніхто не зміг приїхати, хоча гран-прі конкурсу серед Балеарських пивоварень виграла саме тамтешня пивоварня, Grahame Pearce за лагер, але це я забігаю наперед.
Отже Пальма і Сойєр.
Мій абсолютний фаворит острівного досвіду з пивом - Adalt Brewing. Звісно, я одразу подумала, що це алюзія на "доросле пивоваріння", мовляв, виросли з домашників, та й якість там дуже доросла. Але насправді, історія геть інакша. Коли засновники ще варили вдома у каструлі, вони робили це над богемно-творчим баром, який раз на місяць робив тематичні вечірки, і попросив їх зварити пива на один з таких заходів. Для того, щоб якось підписати їх на флаєрах, потрібно було вигадати назву. І "аdalt" місцевою мовою означає "згори", тобто, хлопці поверхом вище. Назва приклеїлася, і уже коли пивоварня виходила на комерційний рівень, тривалі суперечки, як переназватися не допомогли - так і лишилася назва Adalt Brewing. З іншого боку, чому ні - цікава історія, подвійне дно назви, і легко читатиметься, коли вийде на міжнародний рівень, а я сподіваюся, хлопці цього досягнуть, вболіваю за них дуже. Все, що ми у них пили, було дуже якісним, а NEIPA взагалі порадував безмірно. Окрім кранів у своєму брюпабі розливають у баночки. Рекомендую. До речі, це мабуть не лише моя думка, з усіх навіданих закладів Пальми цей був найбільщ засиджений гостями.
Якщо вам буде мало брюпабів, зазирніть у Del Mon - паб і крамницю. Три холодильник зі скромними поличками місцевого, але широким вибором іншого іспанського крафту, а на крані мі застали Basqueland, Garage i Pilsner Urquell. Закуски хоч і не надто широкого вибору, але гігантські, я вас попередила.
Не встигли зайти, але гугл повідомляє, що у Пальмі є ще фірмовий бар пивоварні Toutatis. В цілому, на кілька днів зайнятися є чим точно.
Немає коментарів:
Дописати коментар