2. Шоколад. У Бельгії шоколад поділяється на фабричний і «ручний». Фабричний, звісно, у супермаркетах, а ручний – у гарнющих крамничках, де є все – від цукерок до плиток, фруктів у шоколаді, шоколадних фонтанів, скульптур (не завжди пристойних), кулінарного шоколаду, праліне, марципанів і всього, чого забажає душа ласуна. Ціна за кілограм шоколадного задоволення коливається від 12 до 25 євро. Але. Наша хазяйка радила шоколадну крамницю Дюмон. Продавчиня питала, звідки ми, поки намагалися привести до тями термінал, розговорилися, я жалілася на якість нашого шоколаду, а вона розповідала, що з величезної (так воно і є) кількості крамниць у Брюґґе лише 5 (!) роблять шоколад саме з тих п’яти складників, решта почали додавати хімію та інші неправильні речі, а взагалі в деяких крамницях продають китайський шоколад (згадуємо китайське мурманське скло у Венеції, ага). І знаєте, за шоколад Дюмон грошей було не шкода.
3. Вафлі. Два основні різновиди – брюссельські і л’єжські. Перші м’якші, більші і товщі, квадратові чи прямокутні, і хоч і звуться брюссельськими, вперше з’явилися у Ґенті. Другі – зазвичай круглі і обов’язково з перлинним цукром, який не тане у тісті під час випічки, тому ще називаються «цукровими вафлями». Зазвичай усі вафлі продають на вулиці гарячими з різноманітними поливками, морозивом, фруктами – хто чим може, тим і вирізняється. Чудово смакують з кавою і просто так. Ціна від 1,8 за просто вафлю до 6 євро за вафлю политу шоколадом з морозивом і фруктами.
4. Мідії. Вихід до моря і сезон спричинюють те, що у будь-якому закладі, де подають їжу, у меню є мідії. Просто мідії, мідії у білому вині, у прованському соусі і т.д. Смачно. Варто. Ціни від 13 до 21 євро за однакову трилітрову каструльку залежно від місця розташування закладу.
5. Традиційне рагу (у кожній місцевості своє) – зазвичай яловичина, тушкована у темному місцевому пиві. Дуже і дуже, мушу сказати. На гарнір, звісно, бельгійська картопелька-фрі й овочі. Ціна – 10-18 євро, залежно від закладу.
Немає коментарів:
Дописати коментар