субота, 7 вересня 2013 р.

Яблучні карамельки

Яблука, десятки сортів, красиві і кривобокі, жовті і червоні, і зелені, і в цяточку.
Якщо у вас є яблука нереспектабельного вигляду і смаку, які тільки на сік і пустити, але просто сік видається вам нудним - ось вам программа розваг на вечір. 
 900 мл свіжого яблучного соку 
200 г цукру 
100 г коричневого цукру 
120 г масла 
80 мл жирних вершків змішані 
1 ч.л. цинамону 
2 ч.л. крупної морської солі (скажімо, копченої Falksalt) 

 На середньому вогні уварюйте сік хвилин 40-50, поки його не лишиться принаймні удвічі менше, ніж було, і він буде тягучим сиропом. Одразу попереджаю - беріть сотейник пристойного розміру, бо карамель пінитиметься і вилазитиме. Поки це триває, відміряйте цукор, вершки, поріжте кубиками масло, змішайте цинамон і сіль, вистеліть форму (у мене 24 на 12) кухарським папером. Коли сироп буде готовий, додайте туди цукор, масло, вершки, ретельно розмішайте і грійте, поки кулінарний термометр не покаже 255 фаренгейтів (я колись собі саме такий на ібеях і відхопила, фаренгейтовий, якшо шо, це приблизно 120C). Якщо немає термометра, то краплина такої температури, якщо капнути її у холодну воду, стане кулькою, трохи гумовою на доторк. Коли суміш досягне потрібного максимума, знімайте її з вогню. Всипте сіль+цинамон, енергійно розмішайте і виливайте у форму. Все, хай застигає. Цього разу вийшла не до кінця застигла, тягуча карамель, яка тримає впевнено форму лише у холодильнику. Треба, мабуть, ще уварювати. Але смак, люди, смаааак... Концентрована золота осінь, коли і солодко, і пряно, і кисло, і солоно водночас... caramels

Немає коментарів:

Дописати коментар