вівторок, 5 квітня 2011 р.

Угорщина 5.0. Поїсти і випити

Якщо одним словом описати угорську кухню, то це буде слово – нажориста.
Густа, ситна, поживна і м’ясна, паприка, качине м’ясо і гусяча печінка, багато солодкого, серед якого особливі млинці і торт «Добош» (який ми обов’язково зготуємо), але буде неправдою сказати, що в Будапешті ми відривалися винятково на національній кухні.
Куштували ми страви різних національностей, а пили приблизно з однаковою частотою пиво і вино. З пивом в Угорщині сутужно, як на мене, в закладах воно представлене 2-3 видів, якщо є ще якесь – то закордонне, а от винна карта всюди пристойна, що цілком зрозуміло і спричинено регіональними особливостями. Якщо чесно, плекаючи спогади про Чехію, я сподівалася на приємніші ціни у закладах, які ховаються за назвами etterem (ресторан) і kavezo (кафе).
Харчуватися в Будапешті не надто дешево, в середньому пообідати на двох нам виходило від 250 до 300 грн, залежно від закладу. Розраховуючи на якусь суму, не забувайте, що в рахунок буде внесено 10% за обслуговування, тобто в усіх відвіданих нами місцинах чайові були офіційно закріплені, тому в чеки, наведені нижче, їх теж враховано. Розрахунок частіше лише готівковий, ніж з можливістю використання картки.


Art Bar CSAK Budapest 1072 Sip u. 4 Перший заклад, в якому ми побували, і ним, до речі, і завершили своє перебування у Будапешті. Цей заклад належить до так званих “ruin pub”-ів, інтер’єр натякає на те, що збирали його на блошиних ринках, не надто переймаючись єдиним стилем, але на диво, місце дуже приємне, меблі дерев’яні, на першому і другому поверхах є столики з затишними фотелями, є вай-фай, обслуговування приємне, готують дуже смачно, швидко і багато, розливають власне пиво, непогане, до речі. Тут ми вперше спробували національну кухню – курячий паприкаш із сирними нудлями і щось з невимовною назвою (а про запам’ятати взагалі мова не йде) котлетки з різного м’яса з гарніром. Розрахунок лише готівкою. Щодня є музична програма, найчастіше – діджеї, але щопонеділка грають джаз, і ми на нього потрапили. Чек: фірмовий чізбургег з картоплею і соусом, курячі крильця, овочі гриль, 2 л. Гінеса — 5080 форинтів
У нас вже вдруге таке трапляється – за рогом від місця, де ми поселилися, починається вулиця з купою закладів. Оце ми випадково знайшли вулицю Krudy Guyla, де мало не кожні двері – заклад, до того ж непоганий, там ми майже весь час і обідали. Хоча адреси у них всі різні – деякі на розі, тому складається враження, що всі місцини розпорошені містом. Найцікавіше, що біля кожного закладу висить табличка, де написано історію будинку і закладу, наприклад, чим він відомий, що було у приміщенні раніше, тощо. Отак вони розташовані, якщо звертати з вулиці Марії: 

  Fiktiv Pub Budapest 1088 Haranszky u. 27 www.fiktivpub.hu Взагалі, назвати пабом заклад, який спеціалізується на віскі – це знущання якесь. Обслуговування нас не надто потішило, офіціантка була якась сонна, немоторна і загадкова. На питання, чи є в них вино, вона не подала карту, а спитала червоне-біле, сухе-солодке і принесла чогось на свій смак. Смак виявився непоганим, хоча, підозрюю, все Угорське вино незле, бо кепського нам не трапилось. Заклад маленький, але затишний, перший поверх справді пабного типу – дерев’яні меблі, частина столиків – низькі, частина – типу барних стійок з високими стільцями, на другому поверсі дизайн більш ресторанного типу, більш вишуканий, під шкіру, і варто зауважити величезні вікна, які додають закладу простору. Меню не має якоїсь національної спрямованості, є страви і угорські, і італійські, є вегетаріанські. Приймають картки. Чек: грильований лосось із шпинатною пастою, качине філе з картоплею і сливовим чатні, 2 келихи вина, кава, шоколадне брауні і чізкейк — 7777 форинтів
Nothing But The Blues Bar Krudy Guyla 6 http://www.bluespub.hu/ З назви, гадаю, все зрозуміло. Маленький підвального типу заклад з щоденною живою музикою, танцями і пивом. Його тут є, але основна карта – коктейльна. З їжі – винятково закуски, різноманітності не багато, але сюди треба йти не їсти, а випити і послухати музику. До речі, це єдиний заклад, де чайові не були включені у чек. Та ми довго не затрималися, бо музика була надто голосною. Чек: два пива – 906 форинтів 

  Don Leone Budapest 1088 Krúdy Gyula u. 2 http://www.donleone.hu/ Італійський заклад з непретензійним інтер’єром, але чудовою кухнею і шикарним обслуговуванням. Саме тут офіціант порадив нам вино від угорського виробника Nyakas (ня!), і воно дуже і дуже, зверніть увагу, якщо вибиратимете. Нас спитали, як просмажити стейк. Порції не надто великі, але десерт у нас не вліз. Цікаве меню, велика карта вин. Лише готівка. Чек десь загубила, але за два великі келихи вина, гарячий салат з сирами, два гарінри, стейк з шоколадним соусом і курку під камамбером ми заплатили близько 8000 форинтів.
Zappa Caffe Budapest 1088 Mikszath Kalman ter 2 www.zappacaffe.hu Цікавий заклад з власною історією і кльовезним інтер’єром – стіни розмальовані будинками, що створюють оптичний ефект. Дуже приязний персонал, готують швидко і смачно, тут я спробувала грильовану моцарелу і просто очманіла від захвату, є пристойний вибір пива, так само, як і вина, робочий день довгий, до оплати приймають картки. Всіляко гідне відвідин місце. Чек: домашні тортільї з соусом, грильована моцарела з салатом, літр пива — 3340 форинтів
Ще перед Заппою було кльовезне біле кафе, але ми так і не попали туди зранку на каву. В останній день ми поїхали гуляти у Сентендре, і пообідали у uj Muvesz etterem (Szentendre Dumtsa Jeno u. 7 http://www.ujmuvesz.hu/) Заклад одразу зачарував своїм літнім майданчиком, дуже затишна, домашня і приємна місцина. Хороше обслуговування, кухня переважно традиційна, саме тут ми скуштували тих самих хортобадьських млинців і стали свідками драми і сварки між парою, в ході якої панна вилила своєму кавалеру суп у пиво і гордо пішла геть. Апетиту нам це не зіпсувало, бо їжа тут хороша і смачна, очікувати довго теж не довелося. Чек: млинці, свинина з лісними грибами і картопляною запіканкою, качина ніжка з запіканкою і салатом, 2 пива — 7216 форинтів
У наступній серії Угорщини, ми, мабуть, таки перейдемо до екскурсійних маршрутів, а то все їжа і короткі фото-збірки.

1 коментар: